O molitvenoj zajednici Bezgrešnog Srca Marijinog 

  • vrijeme sastanka: ponedjeljkom u 20 sati
  • mjesto: župna crkva sv. Jeronima

STRUKTURA

   U sklopu naše župne zajednice od rujna 2005. godine živi  molitvena zajednica naziva Bezgrješno Srce Marijino. To je zajednica tzv. karizmatskog tipa, s aktivnim članstvom u pokretu Obnove u Duhu Svetom, Zagrebačke Nadbiskupije. Većinu članova čine studenti i radnička mladež, ali zajednici se bez razlike priključuju i osobe najrazličitije životne dobi, od djece do umirovljenika. 

   Susreti su organizirani kao i u većini zajednica istog tipa: zahvale i slavljenje Gospodina, pokajanje, zaziv Duha Svetoga, pouka, zastupnička molitva i svjedočenje. Zajednicu prati duhovnik, pater Mihovil Filipović, monfortanac, koji najčešće ima i pouku u sklopu susreta.

   Unutar sebe zajednica je organizirana u timove koji vrše različite službe u zajednici. Svaki tim ima voditelja, a voditelji timova, zajedno s duhovnikom čine Pastoralno vijeće zajednice. Pastoralno vijeće zaduženo je za organiziranje susreta i funkcioniranje zajednice, kao i za organizaciju različitih projekata (duhovnih obnova, seminara, hodočašća, izleta i sl.)

   

POVIJEST

   Zajednica Bezgrješno Srce Marijino nastaje sasvim spontano u jesen 2005. godine. Skupina mladih koja se tada okuplja u župi, potaknuta je da organizira duhovnu obnovu za svoje potrebe. Poznanstva  i veze odvode nas na Žumberak, u kuću La Verna, uz voditelja obnove p.Mihovila, današnjeg duhovnika. Dva dana intenzivne molitve, klanjanja, ispovjedi, pouke i pjesme, budi u nama žar i ljubav da nastavimo susretati se na ovaj način s Gospodinom i međusobno. Doživjeli smo ovo kao snažan prvi impuls, poticaj za dalje, za ustrajan hod i rast u vjeri. Tadašnji župnik, vlč. Ivan Filipčić odobrava našoj molbi i daje nam prostor u župnom pastoralnom centru, ponedjeljkom u 20 sati. To postaje mjesto susreta za skupinu od desetak mladih koji nastavljaju moliti istim žarom. Gotovo godinu dana broj članova varira oko iste brojke. Nakon toga, malo - pomalo, dvorana pastoralnog centra ponedjeljkom u 20 biva sve posjećenija, dok konačno više nismo stali u nju. Vrijeme je za novi prostor. I novi župnik vlč. Tomislav Petranović izlazi nam ususret i dopušta da od 2009. godine zajednica nastavi svoje susrete u župnoj crkvi. Na susretima se danas okuplja i do 60-tak osoba, većinom s područja naše župe, ali i sa šireg područja grada (od Sesveta do Velike Gorice i Zaprešića). 

 

DUHOVNOST

    Kao i kod drugih zajednica pokreta Obnove u Duhu Svetom, zajednica postoji kako bi pomogla ljudima da zažive nov život u snazi Duha Božjeg. Oni koji su svoju vjeru dobili u nasljeđe, kao i oni koji su je tek pronašli, okupljaju se u krilu Katoličke Crkve, vjerni njezinu naučavanju i otvoreni za silazak Duha Svetoga, baš kao u prvim danima njezina nastajanja. Jedna od značajnih karakteristika je njegovanje dobivenih darova Duha Svetoga, na izgradnju pojedinca i Crkve u cjelini. 

   Uz to, naša je zajednica - kao što i samo ime govori - na osobit način usmjerena na Blaženu Djevicu Mariju, Majku Božju i našu. Njezino je neoskvrnjeno i čisto Srce bilo dostojno primiti i najveći Dar Duha Svetoga, Sina Božjeg, tako ona postaje naš uzor, naše pouzdanje i naša posrednica u svemu.