www.sv-jeronim.hr

Neka vam dakle ime patrona vaše župe sv. Jeronima bude uvijek podstrek za pravi kršćanski život. Podstrek vjernosti, odanosti i poslušnosti svetoj Crkvi katoličkoj.

Iz propovijedi blaženoga Alojzija Stepinca

na otvorenju župe sv. Jeronima, 3. siječnja 1937.

 

 

O ŽUPI SV. JERONIMA

www.sv-jeronim.hr

 • osnovana je 1. siječnja 1937.
 • osnivanje župe potaknuo je zagrebački nadbiskup koadjutor blaženi Alojzije Stepinac
 • prvi upravitelj župe bio je vlč. Luka Vukas, tadašnji ekonom sjemeništa
 • za potrebe župe darovan je ljetnikovac nadbiskupa Jurja Haulika 
 • na katu ljetnikovca nalazio se stan za župnika, kao i danas, a u prizemlju je bio uređen bogoslužni prostor i smještaj za časne sestre Služavke Malog Isusa
 • već za Jeronimovo 30. rujna 1937. nadbiskup Alojzije Stepinac blagoslovio je prvu crkvu sv. Jeronima
 • u ljeto 1995. god. započeta je gradnja nove crkve, blagoslovom sluge Božjega kardinala Franje Kuharića i polaganjem kamena temeljca
 • 21. ožujka 1999. posvećena je nova crkva i oltar po rukama zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića
 • u zagrebačkom i petrinjskom potresu 2020. god. jako je stradala zgrada ljetnikovca te je u temeljitoj obnovi
 • dosadašnji župnici župe sv. Jeronima: Luka Vukas, Đuro Blažević, Vladimir Cvetnić, Ivan Filipčić i Tomislav Petranović
 • župnicima su u radu pomagali ovi svećenici: Ivan Golub, Mirko Šrimpl, Marijan Pavlenić, Josip Jakšić, Franjo Biškup, Stjepan Hlevnjak, Vladimir Švenda, Grga Stojanov, Anto Baković, Ivan Dugandžić, Mladen Škvorc, Antonio Čutura, Miljenko Sušac, Anto Barišić, Marko Kovač, Martin Palić, Julio Guijarro-Garcia, Ivica Musa i još mnogi drugi

O SV. JERONIMU 

Sophronius Eusebius Hieronymus bio je najučeniji čovjek svoga doba. Svim grješnicima taj Dalmatinac bio je neprijatelj broj jedan, premda je sama sebe stavljao na prvo mjesto među grješnicima. Laskali su mu, ne bez razloga, da je lav kršćanske vjere. Bio je odlučan čovjek, kritičan i polemičan. Svoje neprijatelje prokazivao je argumentima i golemim znanjem. Oni su mu najčešće uzvraćali bijesom. Tako se pri kraju Jeronimova života dogodilo da su pristalice nekog krivovjernika Pelagija, zvani pelagijevci, kada je Dalmatinac protiv njih napisao oštar spis Contra pelagianos, zapalili njegov betlehemski samostan. (…)

Neobičan je bio životni put čovjeka koji je u četvrtom stoljeću nakon Kristova rođenja stvorio nenadmašni književni i teološki opus. Sveti Jeronim prevoditelj je i redaktor najboljega primjerka Biblije, autor je latinske Vulgate izrađene prema grčkim i hebrejskim izvornicima, teksture prema kojoj se živjelo, od pamtivjeka pa sve do danas učila povijest čovjekova spasenja u zapadnom latinskom kršćanstvu. Biti Jeronimov, kako bi Marko Marulić rekao patriot, bilo je na čast svim naraštajima Hrvata. Dok su drugi sveti crkveni oci i očevi s vremenom gubili na značenju ili padali u zaborav, Dalmatincu su potomci u svakoj epohi nìski [ogrlici] utvrđenih vrijednosti dodavali još poneku.

Slobodan Prosperov Novak, 
Sveti Jeronim Dalmatinac

www.sv-jeronim.hr

Čitaj često božanstveno Pismo; pače svetih knjiga ne puštaj nikad iz ruku. Uči što ćeš učiti drugoga: drži se istinâ vjere, po nauku što si ga primio, da budeš kadar svjetovati sa zdravim naukom, i dokazima svladati protivnike. Ostani pri onome što si naučio, i što ti je povjereno, znajući od koga si se naučio: uvijek budi spravan dati odgovor svakome koji te zapita da mu obrazložiš svoje ufanje i svoju vjeru. Tvoja djela nek ne sramote riječi tvojih.

Sveti Jeronim

O KIPU SV. JERONIMA 

Već duži niz godina postoji želja upravitelja župe (V. Cvetnića, I. Filipčića i T. Petranovića), zajedno s članovima Pastoralnoga i Ekonomskog vijeća, postaviti kip sv. Jeronima. U početku je namjera bila nabaviti kip za unutrašnjost crkve pa je u tu svrhu i prikupljeno više modela / idejnih rješenja. No, budući da ni župnici ni vijećnici nisu bili zadovoljni s prijedlozima, rodila se ideja za postavljanje kipa u dvorištu župe, ispred crkve, na mjestu koje je za tu namjenu bilo predviđeno već u nacrtima za gradnju crkve. Dobiveno idejno rješenje akademskog kipara Ilije Skočibušića razmatrano je i prihvaćeno na oba vijeća pa je pokrenut postupak za izdavanje potrebnih dozvola i pripremnih radova za postavljanje kipa. Nakon pribavljenih dozvola naručena je izrada kipa (skulptura sv. Jeronima u poluležećem položaju na postolju promjera 4m, podno 3m uzvišene Biblije, izliveno u bronci smeđe-zelene boje). Vrijednost pripremljenog postolja te izrada kipa, njegovo dopremanje i postavljanje iznosi 60.000 eura, bez ambijentalnog okruženja koje će, ovisno o financijskim mogućnostima biti dodatno uređivano. 

Kako bismo ostvarili ovaj projekt koji ima važan značaj za našu župnu zajednicu, za naš grad, za našu Domovinu, ali i za naš hrvatski narod, obraćamo vam se sa zamolbom da svojim dobrovoljnim prilogom, uplatom na račun ili milodarom u škrabicu, sudjelujete u ostvarenju postavljanja kipa svetoga Jeronima i uređenju pripadajućeg okoliša.

www.sv-jeronim.hr

 

www.sv-jeronim.hr